Încă înainte de a trece la esența acestei postări, aflați că orice produs comercializat de noi se încadrează în sintagma aceea imperioasă numită „norme food contact”. Adică PVC-ul vândut de noi, indiferent sub ce formă ar fi, folie opacă sau transparentă, fâșie sau placă pentru uși batante, dar absolut orice produs se încadrează în normele europene de „food contact”. Ce înseamnă asta!? Urmăriți-ne...
În anul 2011 a fost emis un regulament european care impune norme clare în ceea ce privește importurile de produse din China. Căci reglementarea era pentru chinezi în primul rând. Este vorba de Regulamentul 10/20111 și se referă la materialele din plastic care intră în contact cu alimentele. Există o întreagă istorie și motivație a adoptării acestui regulament. Important este însă că se referă la anumite caracteristici obligatorii pentru produse din plastic.
„Capul răutăților” a fost China. S-a constatat că jucării din plastic și ambalaje „nevinovate”, importate din China și Taiwan, sunt toxice pentru corpul uman. De fapt, dacă vă amintiți, începând de prin 2008 au fost o serie de scandaluri cu biberoane care conțineau bisfenol. Substanța realiza înmuierea biberonului dar transmitea în același timp în corpul sugarilor și o formaldehidă. Așa se face că au fost câteva țări ce au precedat înăsprirea legislației europene comunitare. Canada, apoi Franța, Germania… au fost printre primele.
Vă spuneam în articolul anterior că singurul PVC care ar putea fi periculos pentru om este PVC-ul plastifiat. Materialul conține ftalați și, în general, acest tip de PVC se folosește în procesul de producție al ambalajelor. Americanii au făcut niște studii și au constatat, de exemplu, că aceia care obișnuiesc să mănânce la fast-food au cele mai mari probleme hormonale. Despre riscurile intoxicării cu ftalați puteți citi acest articol de pe Digi24.
Totuși, vă rugăm să luați în considerare că noi nu comercializăm ambalaje pentru alimente și nu ne ocupăm nici cu fast-food-ul! Cu toate acestea, absolut orice material de PVC distribuit de noi corespunde criteriilor generic numite „food contact” despre care am vorbit în rândurile de mai sus.
Între noi și chinezi este așadar o distanță enormă în ceea ce privește producția și comerțul. În toate sensurile, și bune și rele. Chinezii sunt în stare să reproducă orice, ei pot copia și au o inventivitate remarcabile. Să încercăm să trecem în revistă cele mai comestibile contrafaceri ale lor, toate legate de un lucru comun: materialul plastic, inclusiv PVC-ul.
Peștele cod originar din China este de proastă calitate. Codul crește în și se hrănește cu propriile resturi. În condițiile în care cea mai mare parte din peștele ce se găsește în comerțul nostru este de import, ar fi bine să verificați sursa acestuia.
Ouă contrafăcute sunt o altă dovadă că în China orice se poate falsifica. Din orice, inclusiv plastic sau PVC. Până în urmă cu ceva timp se puteau vedea pe internet cum se fac ouăle din compuși chimici. De necrezut, nu-i așa!? Și totuși, filmele sunt reale…
Lapte formula a fost una din știrile de senzație ale canalului american CBS News. În 2004 se difuzau materiale care acuzau laptele chinezesc pentru sugari ca fiind contrafăcut. Mai mult, zeci de copii din China au murit. De atunci a devenit foarte cunoscută boala capului mare.
Orezul cu plastic este un aliment pe care nu ni l-am fi putut închipui. Și totuși, un material video filmat clandestin arată că există așa ceva. Nu numai, chiar și varza artificială, după cum vedeți din materialele video care circulă pentru a ne atenționa.
Nimic din ce producem sau comercializăm noi nu este comestibil sau care să ne afecteze sănătatea. Să fim atenți la adevărații poluatori cu plastic. Cei mai mulți dintre aceștia au ochii oblici, sunt micuți și foarte mulți.