Perdeaua PVC și proprietatea food contact

O noțiune care poate produce nedumerire, adică „PVC food contact”, ce legătură poate avea cu o perdea!? Și de aici, mai departe, ne putem întreba: unde este relevanța dintre producția Dartech L&L SRL și „food contact”? Legătura există, este reală și în același timp necesară, după cum se va vedea în continuare.

Spunem că un material are proprietăți „food contact” atunci când este sigur pentru producția alimentară. În lume există mai multe state care impun ca industria alimentară și comerțul cu produse alimentare să folosească doar materiale de acest gen. Printre ele se află și PVC-ul.

perdea PVC industriala pescarie
Perdea din fasii PVC transparente

Perdele pentru camere frigorifice și vitrine în magazine alimentare

Unul dintre produsele noastre de bază îl reprezintă perdeaua PVC. De regulă din materiale transparente, debitate în fâșii sau benzi. Perdelele produse de noi sunt sigure microbiologic, în sensul că opresc tranzitul microorganismelor. Mai mult decât atât, PVC-ul din care este produsă o perdea este absolut sigur și produs în conformitate cu cerințele legislative determinate de existența criteriului „food contact”.

Vă rugăm să vă închipuiți ce se poate întâmpla în cazul în care aveți o vitrină frigorifică produsă dintr-un PVC importat dintr-o țară extracomunitară. Dintr-o țară care nu respectă regulamentele europene și nici nu i se pot impune.

Desigur, discuția este teoretică deoarece, în mod legal, aceste materiale nici nu ar putea fi introduse în UE.

Pentru a înțelege și mai bine, exagerăm puțin și supunem o altă ipoteză, aceea cu carne ambalată în folie de PVC transparent care nu are proprietatea de „food contact”.

perdea PVC adapost animale
Perdea din PVC la un adăpost pentru animale

Încă o sugestie. Închipuiți-vă că beți lapte de la vaci care beau apa în grajd din jgheaburi de PVC toxic. Sau că adăpostul animalelor acestea este o perdea din PVC care se descompune în ftalați. Cum credeți că va fi laptele dat de aceste vaci!?

 Citește și „Perdea pentru adăposturile animalelor

 Citește și „Doar materiale food contact

Dartech și siguranța alimentară

Perdele industriale sunt cele care separă două spații de producție echipamente electronice, dar și cele folosite în unitățile de procesare a cărnii. Asupra acestui ultim aspect ne vom opri puțin, respectiv la acelea care delimitează spații de producție alimentară. Indiferent că sunt perdele frigorifice sau nu, materialul din care sunt confecționate acestea trebuie să îndeplinească anumite standarde. Criteriile acestea nu sunt un moft, ele provin din realitatea cotidiană și sunt impuse de legislația europeană.

Așadar, pentru a înțelege de ce o perdea din PVC trebuie să fie „food contact”, iar Dartech L&L produce doar perdele PVC de acest gen, înainte de toate trebuie înțeles acest termen.

perdea industriala la abator
Perdea PVC transparent la abator

Food contact; definiția noțiunii

Produsele alimentare intră în contact în fiecare moment al procesării și distribuției lor cu diverse materiale. Acestea sunt fie mașinile de procesare propriu-zisă, fie mijloacele de transport, ambalajele, etc. Experiența a demonstrat că anumite materiale dacă intră în contact cu hrana o pot contamina. Astfel s-a ajuns la identificarea și restricționarea acestora.

Regulamentul 135/2004 al Comisiei Europene prevede cadrul general privind armonizarea legislației. Astfel, sunt enumerate câteva condiții de bază absolut necesar de respectat de către orice material care intră în contact cu alimentele.

  • Să nu transmită elementele lor constitutive în componența alimentelor cu care intră în contact.
  • Să nu producă modificări ale gustului, mirosului sau alte proprietăți alimentelor cu care intră în contact.
  • De asemenea, sunt enumerate condiții de trasabilitate a materialelor, condiții de producție și etichetare, reguli generale de impus în legislația specifică statelor membre, aspecte însă care nu vor fi detaliate aici.

Așadar, este de la sine înțeles că orice material din plastic sau PVC va trebui să se supună acestor criterii, altfel nu va putea fi utilizat în relația cu alimentele și producția de alimente. Ori noi, Dartech L&L SRL știm și aplicăm aceste cerințe.

Vezi și Regulamentul 10/2011 al Comisiei Europene privitor la materialele și obiectele din plastic destinate să intre în contact cu produsele alimentare.

Mentenanța web asigurată de Allfix.ro
envelopephone-handsetmap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram